| Irrashaimase | välkommen, ropas alltid högt och vänligt på varenda japansk sushibar |
| Edamame | sojabönor som äts ångande med salt, gott som tilltugg |
| Gari | inlagd ingefära, används för att bryta av mellan de olika bitarna |
| Gunkan | bit av nori fylld med sushiris och toppad med rom eller röra |
| Maki | samlingsnamn för olika rullar med nori, sushris och fyllning |
| Miso | pasta framställd av jästa sojabönor, smaksätter soppor och såser |
| Nigiri | kudde av sushiris toppad med fisk, skaldjur eller grönsaker |
| Nori | lövtunna ark av sjögräs som har pressats, torkats och rostats |
| Oshi | traditionell sushi där ris och fyllning pressas samman i en trälåda |
| Sake | dryck som uttalas “sacke” och bryggs av ris, kvalitetssake serveras kyld |
| Sashimi | endast rå fisk och skaldjur, utan ris, serveras med rättika |
| Sushi | marinerat ris med ett urval av fisk, skaldur, grönsaker eller annat |
| Sushi-su | smakrik, elegant vinägerblandning som smaksätter sushiriset |
| Tofu | ostliknande massa framställd av sojabönor |
| Wakame | ett sjögräs som torkas och ofta används i smårätter |
| Wasabi | japansk grön pepparrot vars rot rivs och används som krydda |