Liten japansk ordlista

Irrashaimase välkommen, ropas alltid högt och vänligt på varenda japansk sushibar
Edamame sojabönor som äts ångande med salt, gott som tilltugg
Gari inlagd ingefära, används för att bryta av mellan de olika bitarna
Gunkan bit av nori fylld med sushiris och toppad med rom eller röra
Maki samlingsnamn för olika rullar med nori, sushris och fyllning
Miso pasta framställd av jästa sojabönor, smaksätter soppor och såser
Nigiri kudde av sushiris toppad med fisk, skaldjur eller grönsaker
Nori lövtunna ark av sjögräs som har pressats, torkats och rostats
Oshi traditionell sushi där ris och fyllning pressas samman i en trälåda
Sake dryck som uttalas “sacke” och bryggs av ris, kvalitetssake serveras kyld
Sashimi endast rå fisk och skaldjur, utan ris, serveras med rättika
Sushi marinerat ris med ett urval av fisk, skaldur, grönsaker eller annat
Sushi-su smakrik, elegant vinägerblandning som smaksätter sushiriset
Tofu ostliknande massa framställd av sojabönor
Wakame ett sjögräs som torkas och ofta används i smårätter
Wasabi japansk grön pepparrot vars rot rivs och används som krydda

– Sushi på tusen sätt!